dinsdag 18 december 2012

Kerstkindjes

Over enkele dagen is het 25 december en wordt Kerstmis gevierd, het kerkelijke feest waarbij mensen in de westerse-christelijke wereld stilstaan bij de geboorte (althans volgens de bijbelse evangeliƫn van Lucas en Mattheus) van Christus. In de Russisch-orthodoxe Kerk wordt het feest later gevierd omdat men daar de oude Juliaanse kalender nog gebruikt. Mijn eigen familie kent twee 'kerstkindjes'. Reden om eens in de database met genealogische gegevens van het Streekarchief Bommelerwaard op te zoeken hoeveel kinderen er met Kerstmis geboren zijn sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811. Voor 1811 is het lastig zoeken omdat toen in de meeste gevallen de doop werd geregistreerd en niet de geboortedag.

In de Bommelerwaard zijn er in de periode 1811-1912 (de periode van de Burgerlijke Stand die nu openbaar is) 64.283 kinderen geboren. Daarvan zijn er 205 op 25 december geboren, waaronder 6 tweelingen. Een dag later, 26 december is in West-Europa ook een kerstdag. Dat is echter niet overal in de wereld het geval, daarom tel ik die hier niet mee. Het gaat om de 'echte' kerstkindjes. Machtildis van Alem uit (Kerk)Driel, geboren in 1812, was het eerste kerstkindje sinds de invoering van de Burgerlijke Stand.

Gemiddeld zijn er over de periode van 110 jaar per kalenderdag (bij 365 dagen per jaar) net iets meer dan 176 kinderen in totaal geboren. De kerstdag is dan met 205 geboorten toch aanzienlijk meer in trek bij de borelingen. Als negen maanden terug wordt geteld, dan komen we in de christelijke kalender op de dag van 'Maria Boodschap', of te wel de aankondiging (annunciatie) van de geboorte van Jezus aan Maria. Volgens evangelist Lucas kwam de aartsengel Gabriƫl in Nazareth Maria vertellen dat ze was uitverkoren om de Zoon van God ter wereld te brengen. Het is geen toeval dat deze 'boodschap' zo goed als samenvalt met het begin van de lente, het begin van nieuw leven. Het lijkt er in ieder geval op dat de Bommelerwaarders de lente ook goed ingeluid hebben!

Opvallend in de Bommelerwaardse cijfers is dat er in de gemeente Driel/Maasdriel beduidend meer (relatief en absoluut) kinderen op kerstdag zijn geboren in vergelijking met de andere plaatsen in de streek. In de grootste plaats, Zaltbommel, werden 31 kerstkinderen geboren. In Driel/Maasdriel 40. Zou het daar Godvruchtige grond zijn?

Sil van Doornmalen,
adjunct-streekarchivaris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten