maandag 18 juni 2012

Toen voetbal nog heel gewoon was.....

Nederland kleurt niet langer Oranje...het geklets van 16 miljoen coaches is voorbij. Geen voorbeschouwingen, tussenbeschouwingen en nabeschouwingen meer van uren voor de hamstringblessure van Joris Mathijssen.
Voor diegene die het even vergeten zijn....voetbal is niet meer dan een spelletje waarbij twee teams van elf spelers een bal in het doel van de tegenstander moeten zien te krijgen. Het begon allemaal in de tweede helft van de negentiende eeuw, waarschijnlijk in Engeland. In 1875 werd de eerste Nederlandse voetbalclub opgericht.

In de Bommelerwaard is Zaltbommel een voorloper. In de meeste dorpen wordt er pas in georganiseerd verband gevoetbald vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarvoor trapte men plaatselijk ook wel een balletje maar dat was meer voor de lol. In Zaltbommel echter wordt eind 1894 de eerste voetbalclub opgericht de Zaltbommelsche Voetbalvereeniging Olympia. ZV-Olympia houdt het zo'n vier jaren uit. In 1896 (jaartal staat op de bal geschreven) lieten de voetballers zich vereeuwigen op onderstaande foto.

Kort na Olympia wordt waarschijnlijk de voetbalclub Victoria opgericht, in 1895, althans in 1907 is sprake van een 12-jarig jubileum. Victoria speelt onder de Brabantse Voetbalbond. Victoria houdt het langer vol dan Olympia, tot ongeveer 1915. In 1907 speelde de vereniging op 26 mei voor het kampioenschap in de tweede klasse van de Brabantse Voetbalbond tegen Willem II uit Tilburg. Helaas verloren de Bommelaars, maar de kampioenstrijd was wel goed voor een foto door de Tilburgse fotograaf Adrianus van Beurden.

Na 1900 kende Zaltbommel verschillende voetbalclubs die kort dan wel langer bestaan hebben zoals Vitesse (ca. 1913-1915), Sparta (ca.1913-1917), Z.B.S.V. (1921-1932) en Z.B.V.V. (1927-1940). Deze gegevens over de oudste sportverenigingen zijn overigens sinds vorig jaar snel op te zoeken via de sportdatabank op de site www.historici.nl. Deze site wordt mogelijk gemaakt door Huygens-ING, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Een fundgrube (om maar eens een term te gebruiken van onze beter voetballende oosterburen) voor sportliefhebbers.

De twee foto's bij dit stukje zijn afkomstig uit de collectie van het stadskasteel Zaltbommel. Een kleine collectie met mooie opnamen vooral uit de periode ca. 1880 - 1930. Deze collectie is in bewaring bij het Streekarchief Bommelerwaard. De foto's zelf kunt u raadplegen op www.collectiegelderland.nl

Sil van Doornmalen,
adjunct-streekarchivaris
(geen voetbalfan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten