woensdag 25 juli 2012

Geslaagde Filmactie Bommelerwaard

Twee jaar geleden, 12 juli 2010, presenteerde het Streekarchief Bommelerwaard de Filmactie Bommelerwaard. Een verwijzing naar de filmactie van de Enschedese zakenman J.W.L. Adolfs (1917-1977) uit de jaren 1949-1970 die gesteund werd door de federaties van harmoniƫn en fanfares en de Nederlandse Blindenbond. Adolfs trachtte zoveel mogelijk kleine kernen in Nederland op (stomme) 8 mm film vast te leggen en benaderde daarvoor plaatselijke verenigingen. De filmactie van het streekarchief was gericht op het achterhalen, conserveren en digitaliseren van de originele Bommelerwaardse films van Adolfs.


Aankondiging filmopnamen Kerkdriel op 2 juni 1970

In de Bommelerwaard zijn voorzover bekend 21 van dergelijke films gemaakt in de periode 1952-1970. Het Streekarchief Bommelerwaard heeft van 16 van deze films de verblijfplaats kunnen achterhalen. Het primaire doel van het streekarchief is het behoud van dit erfgoed. Vrijwel niemand kan nog 8 mm films draaien en tonen. Zelfs de films die in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn overgezet op video kunnen vanwege het verlies aan kwaliteit of het gebrek aan een inmiddels 'ouderwetse' videorecorder niet meer bekeken worden. Het streekarchief startte daarom de actie om alle 'Adolfsfilms' op te sporen. De volgende stap was de eigenaren te bewegen om het materiaal bij het archief in bewaring te geven (of te schenken) waar de kwetsbare filmrollen onder goede condities bewaard kunnen worden. Bovendien zou het archief zonodig met financiƫle steun van de Stichting Vrienden van het Streekarchief Bommmelerwaard alle films digitaliseren.

Via de (voormalige) gemeenten die zijn aangesloten bij het streekarchief had de dienst al vier van de originele films in beheer. Op twee films na zijn alle overige Adolfsfilms nu geschonken of in bewaringgegeven aan het streekarchief. Zestien films zijn inmiddels gedigitaliseerd door het Audio Visueel Archief Gelderland te Arnhem en Janssen Film & Audio Services te Venray. U kunt het resultaat bekijken via de beeldbank op de website van het streekarchief


Aankondiging filmvertoning Hedel januari 1966

Vijf films worden nog vermist:
* Kerkwijk 1953 (m.m.v. zangevereniging O.B.K.)
* Velddriel 1962 (m.m.v. fanfare La Harpe)
* Rossum & Hurwenen 1962 (m.m.v. Bond van Plattelandsvrouwen)
* Zaltbommel 1952 (m.m.v. harmonie Gen. K. van der Heijden)
* Zuilichem 1952 (m.m.v. muziekvereniging Door Eensgezindheid)
Heeft u tips over de verblijfplaats dan houden wij ons uiteraard aanbevolen!

De belangstelling voor de filmactie heeft ook mooi ander filmmateriaal opgeleverd. Zo is er een dorpsfilm van Kerkdriel geschonken uit 1956 gemaakt naar aanleiding van een plaatselijke middenstandsbeurs. In Aalst heeft de afdeling van de Bouw- en Houtbond FNV in 1984 een dorpsfilm laten maken en in Ammerzoden is rond 1952 een film gemaakt van het dorp bij gelegenheid van de herbouw van de kerk.

Dit filmmateriaal geeft een mooi tijdsbeeld van de veranderingen in een plattelandsstreek na de Tweede Wereldoorlog, toen de regio volop in beweging was door ruilverkaverlingen en de wederopbouw.

Sil van Doornmalen,
adjunct-streekarchivaris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten