vrijdag 21 juni 2013

Met vaart door de Bommelerwaard

automobielen

De afgelopen dagen was ik bezig met het toevoegen van enkele foto's betreffende de adelijke familie Van Randwijck uit Rossum. In de collectie een aantal aardige opnamen van oude 'automobielen'. Maurits van Randwijck (1858-1934), burgemeester van Rossum, was al vroeg in het bezit van een stalen ros. Deze beeldspraak die een verbinding legt met het edele paard is niet zo raar als je ziet dat de eerste gemotoriseerde voertuigen niet meer waren dan een koets met een motortje dat een enkele 'paardenkracht' kon leveren.


Dit is waarschijnlijk de eerste 'auto' van Van Randwijck omstreeks 1898

Van Randwijck kocht op advies van de Bossche 'autohandelaar' B. Jansen een 'licht rijtuigje' om daarmee pleziertochtjes te maken. In de loop der jaren schaft hij verschillende voertuigen aan. De foto's zijn allemaal opgenomen in onze beeldbank. Ook de Zaltbommelse rijksveearts Johannes de Vries behoorde tot en van de vroege scheurneuzen in de streek. Op 2 oktober 1898 schafte De Vries een motortricycle aan, een 'trike' in hedendaags woordgebruik.
Met de auto verschenen ook de eerste bezineopslagplaatsen met 'aftapinrichting' van bedrijven die soms alweer tot historie zijn verworden zoals Maatschappij De Automaat, de Bataafse Import Maatschappij of de Sinclair Petroleum Company. Shell en de Texas Oil Company (Texaco) kennen we nog steeds. Kon de plaatselijke smid in de beginjaren nog een handje helpen bij problemen, alras ontstaan de eerste autogarages voor het onderhoud en de verkoop.

Kunt u ons helpen?

In de beeldbank van het streekarchief zijn inmiddels een aardig aantal foto's opgenomen van oude auto's van voor 1940. Daarom is op de website een kleine webexpositie gemaakt met opnamen van auto's. Soms met hun vroege Bommelerwaardse chauffeurs erbij: van koopman tot edelman. Het streekarchief zou graag meer willen weten over de merken en modelnamen van deze auto's. Kunt u ons meer vertellen over een afgebeelde auto neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen. Uw inbreng wordt zeer gewaardeerd.

Sil van Doornmalen, adjunct-streekarchivaris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten